Τα προβλήματα που δημιουργεί ο σακχαρώδης διαβήτης στη σεξουαλική ζωή και η αντιμετώπισή τους

Diabetes

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος της οποίας οι επιπλοκές δημιουργούν προβλήματα σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και το σεξ.

Προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση είναι κοινά ανάμεσα στους πάσχοντες, που σύμφωνα με τους ειδικούς, το 40% τα εμφανίζει ως πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν ένας άνδρας επισκέπτεται τον ανδρολόγο με αφορμή διαταραχές στη στύση, η εξέταση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα είναι από τις πρώτες εξετάσεις που πρέπει να διεξάγονται. Πως γίνεται αυτό;

Νεύρα και αγγεία

Οι νευρικές και αγγειακές λειτουργίες που είναι εξαιρετικής σημασίας για την επίτευξη της στύσης, αλλοιώνονται από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Παχυσαρκία

Ο σακχαρώδης διαβήτης συχνά συνυπάρχει με την παχυσαρκία και η δεύτερη επηρεάζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, με άμεσο αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία.

Ψυχολογικές διαταραχές

Ψυχολογικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, παρατηρούνται σε μεγάλη μερίδα διαβητικών. Σαν άμεσο σύμπτωμα, η ερωτική επιθυμία μειώνεται με αποτέλεσμα διαταραχές στη στύση. Η επιστήμη, ωστόσο έχει προχωρήσει με και πλέον υπάρχει πληθώρα επιλογών για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών που οφείλονται στο σακχαρώδη διαβήτη. Το πρώτο βήμα για αυτό είναι η ρύθμισή του. Παράλληλα πρέπει να ρυθμίζονται όλοι οι παράγοντες κινδύνου για αγγειακή νόσο, ενώ όποια φαρμακευτική αγωγή κι αν ακολουθεί ο ασθενής πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η θεραπεία των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενδοπεϊκές ενέσεις αλλά και ενδοπεϊκές προθέσεις, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην βελτίωση της ποιότητας όχι μόνο της σεξουαλικής τους ζωής αλλά και της καθημερινότητας τους.