Φαρμακευτική Θεραπεία

Στυτικής Δυσλειτουργίας

Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη αδυναμία έναρξης και διατήρησης της στύσης του πέους, επαρκής για διείσδυση και ικανής για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής.

Φαρμακευτική Θεραπεία

Στυτικής Δυσλειτουργίας

Σε κάθε άνδρα μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή να μην μπορεί να αποδώσει όπως η περίσταση το απαιτεί και αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό άγχος, σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ή σε κούραση. Σίγουρα αυτό εάν συμβεί μόνο για μια φόρα δεν αποτελεί πρόβλημα. Αν όμως η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται - δηλ. περισσότερο από τις μισές φορές που γίνεται προσπάθεια ερωτικής επαφής τότε το θέμα είναι διαφορετικό.

Από την δεκαετία του 1980 όταν μερικές από τις αγγειοδιασταλτικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά υπό τη μορφή των ενδοπεικών ενέσεων, η επιστήμη της Ανδρολογίας σημείωσε αλματώδη ανάπτυξη και σήμερα μπορεί να δώσει λύση ακόμη και στα πιο περίπλοκα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Υπάρχουν πολλές μορφές σεξουαλικών διαταραχών στους άνδρες που γενικότερα δημιουργούν προβλήματα και στο ζευγάρι. Μια τέτοια σεξουαλική διαταραχή είναι η στυτική δυσλειτουργία η οποία μπορεί να παρουσιαστεί είτε μόνη της, είτε σε συνδυασμό με άλλες σεξουαλικές διαταραχές όπως η μειωμένη ερωτική επιθυμία (libido) και οι διαταραχές της εκσπερμάτισης.

Η στυστική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που προσβάλλει άντρες όλων των ηλικιών. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερο από 150 εκατομμύρια άντρες παγκοσμίως έχουν κάποιου βαθμού (μικρή, μεσαία, σοβαρή) στυστική δυσλειτουργία.

Το πρόβλημα γίνεται συχνότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες και από μια πρόσφατη μελέτη στην Ευρώπη, περίπου 25% από τους άντρες ηλικίας 50-55 ετών και 60% των ανδρών 70-77 ετών παρουσιάζουν κάποιο βαθμό στυστικής δυσλειτουργίας.

Φάρμακα

Πιο πρόσφατα εμφανίσθηκαν στην ελληνική αγορά δυο καινούργια φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολών της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

H Βαρδεναφίλη και η Ταδαλαφίλη.

Επίσης άλλα φάρμακα αυτής της ομάδας, αλλά και φάρμακα άλλων κατηγοριών είναι αντικείμενο κλινικής έρευνας η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε αυτόν τον τομέα.

Από μια πρόσφατη μεγάλη πολυκεντρική μελέτη (συμμετείχαν 28.000 άνδρες από 8 χώρες η οποία έγινε σε σχέση με τα φάρμακα από του στόματος, φαίνεται ότι αυτό που θέλουν οι άνδρες από ένα φάρμακο και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι:

1. Να έχει γρήγορη δράση και
2. Να είναι αξιόπιστο - να δρα κάθε φορά που το παίρνουν και όταν το χρειάζονται.

Αίτια

Όσον αφορά τα αίτια της στυστικής δυσλειτουργίας, αυτά χωρίζονται σε

 • ψυχογενή
 • οργανικά
 • μικτά

Τα πιο σοβαρά ψυχογενή αίτια είναι το στρες και η κατάθλιψη.

Στα οργανικά συμπεριλαμβάνονται τα νευρογενή, τα ορμονικά και τα αγγειακά αίτια. Επίσης υπάρχουν πολλά φάρμακα (ηρεμιστικά,αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασιακά και άλλα ) που η χρήση τους σχετίζεται με την στυστική δυσλειτουργία.

Πολλά λοιπόν τα αίτια και συχνό το πρόβλημα, αλλά και συχνή η άρνηση του άντρα να το αναγνωρίσει και να το αντιμετωπίσει. Σήμερα μέσων των ειδικών διαγνωστικών εξετάσεων στο τομέα της ανδρολογίας, σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα διάγνωσης και αντιμετώπισης της στυστικής δυσλειτουργίας.

Παρενέργειες

Ως τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί πολύ σοβαρές παρενέργειες και θάνατοι συνδεόμενοι με τη χρήση του. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παροδικές και ήπιου εως μετρίου βαθμού. Οι πιο συχνές είναι:

 • πονοκέφαλος
 • ερύθημα προσώπου
 • ρινίτιδα

Όπως όλα αυτά τα φάρμακα έτσι και αυτό δεν ενδείκνυται σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και σε άτομα που λαμβάνουν νιτρώδη αλλά και αντενδείκνυται σε παθήσεις όπου γενικώς δεν συνιστάται σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, για να είναι αποτελεσματικό το φάρμακο, πρέπει να υπάρχει σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον οι άνδρες οφείλουν να γνωρίζουν, ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοκιμάζουν το ένα φάρμακο μετά το άλλο από μόνοι τους αλλά να απευθύνονται πάντα στον ειδικό ιατρό, όταν παρουσιασθεί το πρόβλημα.

Η από το στόματος φαιντολαμίνη, που είναι ένα αποκλειστής των α- αδρενεργικών υποδοχέων (η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι γνωστή απο την χρήση της ως τώρα στις ενδοπεικές ενέσεις ), υποβάλλεται τώρα σε κλινικές δοκιμές, αλλά προς το παρόν δεν έχει πάρει άδεια χρήσης.

Η Βαρδεναφίλη

Προσφέρει υψηλού βαθμού ικανοποίησης ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις ασθενών. Το φάρμακο διαθέτει εστιασμένη δράση επί του ενζύμου που αναστέλλει στο πέος (αυτή η αναστολή στο πέος είναι απαραίτητη για να μπορεί να υπάρχει η στύση) έχει δηλ. υψηλή εκλεκτικότητα. Δρα πολύ γρήγορα (ακόμα και σε 15-20 λεπτά από την λήψη του) και είναι πολύ ισχυρό - είναι περίπου 10 φορές ισχυρότερο από την σιλντεναφίλη ως προς την αναστολή της δραστηριότητας του συγκεκριμένου ενζύμου. Η Βαρδεναφίλη δρα στην πλειοψηφία των ανδρών από την πρώτη φορά και και σχεδόν κάθε φορά.(7 στους 10 άνδρες έχουν επιτυχή κολπική διείσδυση την πρώτη φορά καθώς και στο 91% των επομένων προσπαθειών τους).

Φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία συνδεόμενη με ευρύ φάσμα αιτιολογικών παραγόντων -ακόμα και σε άνδρες με Σακχαρώδη Διαβήτη και σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή λόγω καρκίνου του προστάτου , αλλά στην επέμβαση έχουν διατηρηθεί τα στυτικά νεύρα και αγγεία.

Συμπεράσματα

Μετά από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι η από του στόματος θεραπεία άνοιξε νέους ορίζοντες στην αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων. Έδωσε την δυνατότητα θεραπευτικής προσέγγισης σε μεγαλύτερο φάσμα ιατρών (ανεξαρτήτως ειδικότητας ) με αποτέλεσμα την εξάπλωση της γνώσης και απέδειξε ότι τα στυτικά προβλήματα έχουν θεραπευτικές λύσεις στην κλασσική ιατρική.

Τώρα πολύ περισσότεροι άνδρες με πρόβλημα φτάνουν στον ειδικό ιατρό, διότι ενημερώνονται από τον οικογενειακό τους ιατρό για το πρόβλημα, το οποίο παλαιότερα παρέμενε στα πλαίσια της φοβίας αποκάλυψης του.

Καθώς οι βιοχημικοί μηχανισμοί της στύσης γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητοί, σίγουρα νέα σκευάσματα για θεραπεία από το στόμα είναι πιθανό να διατεθούν σύντομα στην αγορά.

Γνωρίστε τον Ιατρό
Αναστάσιο Λιβάνιο,

επιστημονικό διευθυντή στο MenClinic

doctor photo

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Αναστάσιος Λιβάνιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι παντρεμένος με την Δώρα Αναστοπούλου (Χειρουργός Οδοντίατρος) έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.

Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής Cluj-Napoca και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις Προσθετικής Ουρολογίας.

 • Ενδοπεικές Προθέσεις
 • Τεχνητοί Σφιγκτήρες
 • Male sling
 • TVT
 • TOT

καθώς επίσης και πολλαπλές Κλασικής Ουρολογίας. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας καθώς επίσης και των σχετικών υποειδικοτήτων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης ιατρός της Αθηναικής Κλινικής, και της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Το 2015 ίδρυσε το MenClinic, την Ανδρολογική Κλινική που εξειδικεύεται στα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών και προσελκύει ασθενείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιογραφικό

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Αθηνών το 1988. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή το 1989 όπου και αποφοίτησε το 1995 με βαθμό λίαν καλώς.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Λήμνο και την υπηρεσία υπαίθρου ως αγροτικός ιατρός στο Περιφερικό ιατρείο Πευκοχωρίου (Χαλκιδικής).

Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυκλινική για 1 έτος.

Ακολούθως συνέχισε την ειδικότητα της Ουρολογίας για 4 έτη στο ίδιο Νοσοκομείο.

Εκπαιδεύτηκε επίσης:

 • στην Κλινική της Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου για 6 μήνες
 • στην Κλινική της Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Αγίου Σάββα για 6 μήνες

Έλαβε τίτλο ειδικότητας Ουρολόγου το 2005.

Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά Courses στο εξωτερικό:

 • Ηνωμένες Πολιτείες
 • Μεγάλη Βρετανία
 • Γερμανία, Αυστρία

με αντικείμενο: Επανορθωτικής Ουρολογίας (Ανδρολογίας Υπογονιμότητας - Γυναικολογικής Ουρολογίας)

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ