Φίμωση

Είναι η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου (της κεφαλής του πέους), λογω σχηματισμού ενός δακτυλίου στην ακροποσθία (δέρμα πού επικαλύπτει την βάλανο).

Το δέρμα λοιπόν που περιβάλλει την βάλανο δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω και εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με σχετικά βίαιο τρόπο ,τότε στις περισσότερες περιπτώσεις καθίσταται σχεδόν αδύνατο να επανέλθει στη θέση του, δημιουργώντας μια αρκετά επώδυνη και επικίνδυνη κατάσταση που ονομάζεται παραφίμωση και πού μπορεί να οδηγήσει ,εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα ακόμα και σέ νέκρωση του δέρματος του πέους και μερικές φορές και της βαλάνου.


Στις σχηματικές παραστάσεις, που εμφανίζονται παρακάτω παρουσιάζουμε τους 4 τύπους φίμωσης σε σχέση με την δυνατότητα αποκάλυψης της βαλάνου.


Αιτίες επίκτητες και συγγενείς

 • Στην επίκτητη φίμωση υπάρχει χρόνια φλεγμονή του άκρου του πέους και της ακροποσθίας ή υπάρχουν συμφύσεις μεταξύ βαλάνου & πόσθης
 • Σε συγγενείς αιτίες είναι παρούσα από τη γέννηση.
 • Φίμωση συνήθως προκαλείται από πάχυνση και επαναλαμβανόμενη φλεγμονή της ακροποσθίας. Μόλις συμβεί αυτό, η ακροποσθία δεν υποχωρεί πάνω από τη βάλανο.

Συμπτώματα της φίμωσης

Η ακροποσθία μπορεί να είναι οιδηματώδης ερυθρή και επώδυνη.


Διάγνωση της φίμωσης

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση.


Αδύνατη και ή παραμικρή ολίσθηση της πόσθης.

Η διολίσθηση της ακροποσθίας επιτρέπει να γίνει ορατό το στόμιο της ουρήθρας.

Η αποκάλυψη της βαλάνου γίνεται εφικτή σχεδόν μέχρι την μεσότητα της.

Η πόσθη διατηρεί συμφύσεις στην στεφάνη της βαλάνου.

Θεραπεία της φίμωσης

Τα αντιβιοτικά μπορούν να ελέγξουν τη λοίμωξη και να βοηθήσουν στο διαχωρισμό της ακροποσθίας από τη βάλανο. Εάν αποτύχουν, εκτελείται μια μικρή χειρουργική επέμβαση η γνωστή περιτομή από αρχαιοτάτων χρόνων που γινόταν και για θρησκευτικούς λόγους.


Αμέσως μετά την περιτομή, ο ασθενής μπορεί να διαπιστώσει ότι η εμφάνιση του πέους έχει αλλάξει σημαντικά. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει ένα ήπιο άλγος το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα. Η ούρηση μπορεί να είναι επώδυνη και τα ούρα θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με τήν τομή


Για μερικές ημέρες, το περπάτημα ή οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο στο πέος όπως επαφή με τα ρούχα ή τους μηρούς αυτό όμως αποκαθίσταται σύντομα, ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα και αποκαθίσταται τόσο η ούρηση όσο και η σεξουαλική του λειτουργία που ενδεχομένως είχαν διαταραχθεί λόγω της φίμωσης.


Γνωρίστε τον Ιατρό
Αναστάσιο Λιβάνιο,

επιστημονικό διευθυντή στο MenClinic

doctor photo

Ο Χειρουργός Ουρολόγος Αναστάσιος Λιβάνιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι παντρεμένος με την Δώρα Αναστοπούλου (Χειρουργός Οδοντίατρος) έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.

Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιατρικής Cluj-Napoca και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις Προσθετικής Ουρολογίας.

 • Ενδοπεικές Προθέσεις
 • Τεχνητοί Σφιγκτήρες
 • Male sling
 • TVT
 • TOT

καθώς επίσης και πολλαπλές Κλασικής Ουρολογίας. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρίας καθώς επίσης και των σχετικών υποειδικοτήτων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης ιατρός της Αθηναικής Κλινικής, και της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Το 2015 ίδρυσε το MenClinic, την Ανδρολογική Κλινική που εξειδικεύεται στα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών και προσελκύει ασθενείς από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βιογραφικό

Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Αθηνών το 1988. Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή το 1989 όπου και αποφοίτησε το 1995 με βαθμό λίαν καλώς.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στη Λήμνο και την υπηρεσία υπαίθρου ως αγροτικός ιατρός στο Περιφερικό ιατρείο Πευκοχωρίου (Χαλκιδικής).

Εκπαιδεύτηκε στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυκλινική για 1 έτος.

Ακολούθως συνέχισε την ειδικότητα της Ουρολογίας για 4 έτη στο ίδιο Νοσοκομείο.

Εκπαιδεύτηκε επίσης:

 • στην Κλινική της Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Έλενα Βενιζέλου για 6 μήνες
 • στην Κλινική της Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Αγίου Σάββα για 6 μήνες

Έλαβε τίτλο ειδικότητας Ουρολόγου το 2005.

Συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια και εκπαιδευτικά Courses στο εξωτερικό:

 • Ηνωμένες Πολιτείες
 • Μεγάλη Βρετανία
 • Γερμανία, Αυστρία

με αντικείμενο: Επανορθωτικής Ουρολογίας (Ανδρολογίας Υπογονιμότητας - Γυναικολογικής Ουρολογίας)

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ