Δυσλειτουργία της στύσης

Oρίζεται η αδυναμία να επιτευχθεί και να διατηρηθεί στύση, κατάλληλη για μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Οταν τα φάρμακα δεν αποδίδουν...

Στο 30% των περιπτώσεων τα φάρμακα δεν θεραπεύουν τη δυσλειτουργία της στύσης.

Υπάρχει λύση; Ναι υπάρχει με τη χρήση ειδικών προθέσεων.

Σήμερα είναι γνωστό ότι περίπου το 40% των ανδρών ηλικίας 40-70 ετών υποφέρουν από κάποιου βαθμού (μικρού, μεσαίου ή σοβαρού βαθμού)

Δυσλειτουργία της στύσης

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση φαρμάκων από του στόματος, γνωστά ως αναστολείς PDE 5 έφερε την επανάσταση στη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, στο 30% των περιπτώσεων τα φάρμακα δεν αποδίδουν -είτε αυτά είναι αναστολείς PDE 5, είτε είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται υπό την μορφή των ενδοπεικών ενέσεων .

Τη λύση έρχεται να δώσει η χρήση ειδικών πεϊκών προθέσεων.

Χειρουργική θεραπεία

Η μόνιμη δυσλειτουργία της στύσης ( παλαιά - μόνιμη ανικανότητα ) είναι σπάνια σε νεαρούς άνδρες, αλλά αυξάνεται κατακόρυφα μετά την ηλικία των 40 ετών. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες το 40% των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών υποφέρουν από κάποιου βαθμού δυσλειτουργία της στύσης. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 άνδρες παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσλειτουργία της στύσης

Ωστόσο, η άγνοια και ο φόβος από την αποκάλυψη του προβλήματος, καθιστούν δύσκολη τη θεραπεία, καθώς μόνο το 5%-10 % των ασθενών απευθύνεται στους ειδικούς ιατρούς. Αυτό που πρέπει να ξέρουν οι άνδρες είναι, ότι σήμερα σε όλες τις περιπτώσεις η ιατρική μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Από όλους τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, μόνο το 10% οφείλεται σε αμιγώς ψυχογενή αίτια και περίπου το 90% των περιπτώσεων, οφείλεται σε οργανικά αίτια, εδώ περιλαμβάνονται και πολλά φάρμακα, η χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία όπως

 • ηρεμιστικά
 • αντιχολινεργικά
 • αντιυπερτασικά
 • αντιανδρογόνα
 • και άλλα

Στις περισσότερες φορές το πρόβλημα είναι μεικτό – οργανικό και ψυχολογικό.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία πρώτης γραμμής είναι τα φάρμακα.

Υπάρχει όμως μια ομάδα ανδρών, που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα – κυρίως εκείνοι, που πάσχουν από

 • διαβήτη
 • αγγειοπάθειες
 • καρδιοπάθειες
 • αυτοί που έχουν κάνει επέμβαση στον προστάτη λόγω καρκίνου (ριζική προστατεκτομή)
 • επεμβάσεις πυέλου – κοιλίας

Οι κλινικές μελέτες σε άνδρες που πάσχουν από δυσλειτουργία της στύσης έχουν δείξει ότι:

 • 3 στους 10 υπερτασικούς
 • 4 στους 10 διαβητικούς
 • 6 στους 10 άνδρες που έχουν κάνει επέμβαση στον προστάτη

δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή ή όταν υπάρχει αντένδειξη για την χρήση των φαρμάκων

Η μοναδική ριζική θεραπεία είναι η τοποθέτηση  πεϊκής πρόθεσης.

Σήμερα υπάρχουν

 • ημίσκληρες
 • υδραυλικές προθέσεις δυο και τριών σημείων.

Η πεϊκή πρόθεση μεταβλητής σκληρότητας τριών σημείων, είναι αποτέλεσμα προηγμένης ιατρικής και μηχανικής έρευνας, αποτελείται από δύο κυλίνδρους, οι οποίοι τοποθετούνται στα στυτικά (σηραγγώδη) σώματα του πέους, που γεμίζουν με αίμα στη φυσιολογική στύση. Η λειτουργία της είναι υδραυλική: Μία μικρή αντλία τοποθετείται στο όσχεο και όταν ο άνδρας επιθυμεί να έχει στύση, πιέζει την αντλία, που μεταφέρει υγρό από μία δεξαμενή στους κυλίνδρους. Αντιστρόφως, για να χαλαρώσει η στύση ο άνδρας πιέζει το τμήμα της αντλίας, που στέλνει το υγρό πίσω στη δεξαμενή.

Η πεϊκή πρόθεση τοποθετείται στο πέος με μια απλή επέμβαση η οποία γίνεται με αναισθησία από τη μέση και κάτω, διαρκεί περίπου μία ώρα και απαιτεί νοσηλεία μόνον μίας ημέρας στην κλινική.

Η τομή είναι μικρή (2-3 cm), σχεδόν αόρατη μετά από 15 - 20 ημέρες, στην κάτω επιφάνεια του πέους προς τους όρχεις και η πρόθεση δεν γίνεται αντιληπτή, ούτε καν από τη γυναίκα την ώρα της επαφής. Πρόσφατη μεγάλη κλινική μελέτη ( στην οποία συγκρίνονται τα αποτελέσματα από την θεραπεία με πρόθεση με αυτά από την θεραπεία με φάρμακα ) απέδειξε ότι η τοποθέτηση πεϊκών προθέσεων είχε ως αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση των ανδρών (93%) σε σύγκριση με τα φάρμακα από του στόματος (51%) και τις ενέσεις στο πέος (40%).

Η υπεροχή της πεϊκής πρόθεσης οφείλεται στο ότι είναι η μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή οποιαδήποτε στιγμή, καθώς η στύση επιτυγχάνεται μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν απαιτείται ΄προετοιμασία΄ και αναμονή του άνδρα (όπως συμβαίνει με τα φάρμακα από το στόμα και τις ενέσεις) ενώ η στύση διατηρείται για όσο διάστημα επιθυμεί ο άνδρας. Επίσης η σκληρότητα της στύσης είναι πολύ καλύτερη. Η αίσθηση, η εκσπερμάτιση και ο οργασμός είναι τελείως φυσιολογικά. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ,ότι οι άνδρες που υποβάλλονται σε ριζική προστατεκτομή και μετά σε τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης, και δεν έχουν εκσπερμάτιση (αλλά έχουν οργασμό), η έλλειψη της εκσπερμάτισης είναι αποτέλεσμα της αφαίρεσης του οργάνου (προστάτου) και των σπερματοδόχων κύστεων ,όπως και στην διατομή των νεύρων και δεν έχει να κάνει με την πρόθεση.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από το 1985 και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε 300.000 άνδρες.

Η πρώτη επέμβαση πρόθεσης μεταβλητής σκληρότητας έγινε από τον ουρολόγο F.Brantley Scott το 1973.

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή του νέου τύπου πεϊκής πρόθεσης ξεκίνησε πριν από το 2000 με πολύ θετικά αποτελέσματα. Από το 2008 και μετά η χειρουργική τεχνική έχει τελειοποιηθεί όπως και το ίδιο το προσθετικό υλικό της πρόθεσης ( νέα σύγχρoνα ανθεκτικά βιολογικά υλικά υψηλής τεχνολογίας - antibiotic impregnated, Parylene coated κύλινδροι, σχεδιασμένοι για 12,9 εκατομμύρια κύκλους χρήσης ) και η επέμβαση να θεωρείται χειρουργείο βραχείας νοσηλείας (one day clinic surgery) που δίνει οριστική λύση.

 

MenClinic
Εξειδικευμένη κλινική, με ιατρικό εξοπλίσμο τελευταίας τεχνολογίας, που καλύπτει τις ανάγκες του συγχρόνου άντρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Λ. Μεσογείων 170, 1ος Όροφος, Χολαργός
 • 210 6533 586

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 • Δευτέρα 10:00 - 21:00
 • Τρίτη 10:00 - 21:00
 • Τετάρτη 10:00 - 21:00
 • Πέμπτη 10:00 - 21:00
 • Παρασκευή 10:00 - 21:00
 • Σάββατο Κλειστά
 • Κυριακή Κλειστά

Θέλετε να έχετε μια όμορφη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας; Πολιτική Απορρήτου