Τι κάνει μια στύση… καλή;

Η στύση είναι ίσως η βασικότερη προϋπόθεση για τη σεξουαλική επαφή και αυτό γιατί χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρξει διείσδυση. Κατά τη στύση το πέος διευρύνεται και γίνεται σταθερό και γεμάτο. Για να προκύψει, ωστόσο πρέπει να συντρέχουν αρκετές παράμετροι. Τόσο αγγειακές και ενδοκρινικές, όσο ψυχολογικές και νευρολογικές.

Τα «θέλω»

Η σεξουαλική επιθυμία είναι απαραίτητο συστατικό για τη στύση και τη στυτική λειτουργία. Συνοδεύεται από σεξουαλικές σκέψεις και από τη διάθεση του άνδρα να αφεθεί στην απόλαυση. Η άποψη που θέλει τον άνδρα να έχει πάντα σεξουαλική επιθυμία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθότι πληθώρα παραγόντων έχουν ανασταλτική λειτουργία στην επιθυμία. Χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κατάθλιψη, άγχος ακόμα και κόπωση δρουν αρνητικά στη σεξουαλική επιθυμία επηρεάζοντας τη φυσιολογική λειτουργία της στύσης.

 

Το ερέθισμα

Όλες οι αισθήσεις μας προκαλούν ερεθίσματα και ο εγκέφαλος ξεχωρίζει αυτά που πυροδοτούν τη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί το γυμνό κορμί για να ξεκινήσουν οι σεξουαλικές λειτουργίες, μιας κι όλες οι αισθήσεις παίζουν το ρόλο τους στη σεξουαλική έκφραση και ενεργοποιούν τα κομμάτια του εγκεφάλου που θα δώσουν το έναυσμα για τη στύση.

stysh1

Nostress

Η έλλειψη στρες αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παράγοντα για μια καλή στύση. Ο άνδρας μπορεί να αγχωθεί την ώρα της επαφής για το αν θα πετύχει ικανοποιητική στύση, αν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τη σύντροφό του, αν το μέγεθος είναι αρκετό. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σαν άγχος απόδοσης και το μόνο σίγουρο είναι ότι καταφέρνει να αποσπάσει την προσοχή από τα ερεθίσματα με αποτέλεσμα ο άνδρας να μην φτάνει στη σεξουαλική διέγερση.

Οργανικές παράμετροι

Για την επίτευξη της στύσης πρέπει να αυξηθεί η ροή του αίματος στο πέος ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κλείσει το φλεβικό δίκτυο έτσι ώστε το αίμα να παραμείνει εκεί. Παράγοντες όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτης, υπέρταση αλλά και υψηλές τιμές σε χοληστερίνη και λιπίδια, επηρεάζουν το αγγειακό σύστημα με άμεσες δυσάρεστες επιπτώσεις στην επίτευξη της στύσης.

Η στύση ωστόσο επηρεάζεται μέσω διαφόρων μηχανισμών από παθήσεις του προστάτη, από τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και από νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις. Προστατίτιδα, υπογοναδισμός, κατάθλιψη αλλά και σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν σαν κοινό παρονομαστή την στυτική δυσλειτουργία.

Αν έρχεστε αντιμέτωποι με προβλήματα στη στύση σας, επικοινωνήστε με τον ανδρολόγο σας. Η στύση αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για μια καλή σεξουαλική ζωή και κατέχει ιδιαίτερα ξεχωριστή θέση στην ανδρική ψυχολογία. Η στυτική δυσλειτουργία είναι πλέον αντιμετωπίσιμη και πολλοί άνδρες έχουν ανακτήσει το χαμόγελό τους και την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.