Τι είναι η χαμηλή Libido;

Με τη λέξη λίμπιντο περιγράφεται η διάθεση για σεξουαλική επαφή. Υποκινείται και από τις πέντε αισθήσεις με πνευματικά αλλά και φυσικά ερεθίσματα και είναι το εφαλτήριο της ερωτικής συνεύρεσης. Το φαινόμενο της χαμηλής λίμπιντο αφορά άντρες και γυναίκες και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κατά καιρούς. Αν όμως γίνει καθημερινότητα, αποτελεί λόγο ανησυχίας και χρίζει αντιμετώπισης.

Στην περίπτωση των ανδρών, η χρόνια προστατίτιδα έχει άμεση επίδραση στην πτώση της ερωτικής διάθεσης, διότι επηρεάζει την παραγωγή ορμονών, καθώς και πολλούς άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία. Και η στρεσογόνος καθημερινότητα, είναι μια από τις βασικότερες αιτίες της χαμηλής λίμπιντο. Πέρα, όμως από το στρες και την επίδραση της χρόνιας προστατίτιδας, μια σειρά παραγόντων, οργανικών και ψυχολογικών συμβάλλουν στην πτώση της ερωτικής μας διάθεσης.

Χαμηλή τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη είναι η βασικότερη ανδρική ορμόνη με καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική δραστηριότητα. Όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την ερωτική διάθεση.Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, η έλλειψη ύπνου καθώς και η ηλικία, μειώνουν την τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να χάνεται η ερωτική διάθεση.

Παθολογικά αίτια

Καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, αποφρακτική υπνική άπνοια, αλλά και τα χρόνια νοσήματα, αποτελούν τα κυριότερα παθολογικά αίτια για την χαμηλή λίμπιντο.

Ψυχολογικοί παράγοντες

Η κατάθλιψη,όχι μόνο μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά ακόμα και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές για την αντιμετώπισή της οδηγούν σε μείωση της τεστοστερόνης που επηρεάζει τη λίμπιντο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μειωμένη ερωτική επιθυμία αποτελεί πρόβλημα μόνο όταν ο ασθενής κρίνει πως χρειάζεται τη βοήθεια του ειδικού. Ο ανδρολόγος είναι σε θέση να διαπιστώσει την αιτία της χαμηλής λίμπιντο και να προτείνει λύσεις για μια υγιή σεξουαλική διάθεση.