Κηλίδες, δυσχρωμίες και σημάδια στο πέος; Ποια είναι ανησυχητικά για την υγεία;

Τα σημάδια στο πρόσωπο ενός άνδρα, μπορεί να θεωρούνται γοητεία όμως τα σημάδια στο πέος του σίγουρα προκαλούν ανησυχία. Αφροδίσιο νόσημα, καρκίνος, ή κάποια μόλυνση είναι μόνο μερικά από τα άσχημα σενάρια που δημιουργούνται στο μυαλό μας όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κάτι που δεν έχουμε αντικρίσει ξανά στην επίμαχη περιοχή. Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα χαρακτηριστικότερα σημάδια που μπορεί να συναντήσετε στον «καλύτερό σας φίλο» και τι σημαίνουν για την υγεία σας.

Σπυράκια

Όπως ακριβώς και στο υπόλοιπο σώμα, έτσι και στο πέος μπορείτε να συναντήσετε ένα ή και περισσότερα σπυράκια. Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας, ωστόσο καλό θα είναι να μην αποπειραθείτε να τα πιέσετε. Αφήστε τα έως 7 ημέρες για να δείτε αν θα υποχωρήσουν και για αυτό το διάστημα καλό θα είναι να αποφύγετε την ερωτική επαφή για να μην υπάρξει μόλυνση. Αν δείτε ότι δεν υποχωρούν, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Θύλακες τριχών

Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι πιθανό ο θύλακας της τρίχας να είναι ιδιαίτερα εμφανής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας προβληματίζει καθότι είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Δυσχρωμίες

Στο δέρμα της βαλάνου ή και πάνω στο δέρμα του πέους είναι δυνατό να συναντήσουμε μικροσκοπικές κηλίδες. Το δέρμα να εμφανίζεται πιο λευκό ή πιο κίτρινο σε πολύ μικρή έκταση. Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν εγείρει λόγους ανησυχίας.

Κονδυλώματα

Μικρά σαν βλατίδες εξογκώματα που μπορεί να είναι στο χρώμα του δέρματος, ροζ ή ακόμα και καφέ,με τάση να μεγαλώνουν και να εξαπλώνονται. Πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), με την μετάδοσή του να γίνεται εξαιρετικά εύκολα. Χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.

Μολυσματική τέρμινθος

Μικρά, σε σχήμα θόλου εξογκώματα με ελαφρώς περλέ απόχρωση, μπορούν να εμφανιστούν παντού. Πρόκειται για τον ιό της μολυσματικής τερμίνθου.Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής αλλά και μέσω του αγγίγματος. Τα σημάδια μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, όμως η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη και οι ερωτικές επαφές απαγορευμένες.

Σύφιλη

Κυκλική πληγή (δερματικό έλκος) σε μέγεθος περίπου όσο ένα μικρό νόμισμα, που εμφανίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και δεν προκαλεί καθόλου πόνο. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή και άκρως μεταδοτική ασθένεια που ευτυχώς είναι πλήρως ιάσιμη. Το έλκος μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του χωρίς θεραπεία, παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει η ίαση. Ακολουθείστε τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού και αποφύγετε κάθε ερωτική επαφή.

Έρπης

Μικρές φουσκάλες γεμάτες με υγρό στο πέος αλλά και σε άλλα σημεία της ερωτικής επαφής. Εξαιρετικά μολυσματικός και επώδυνος, θα σας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό για το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα. Μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές εβδομάδες και φυσικά οι σεξουαλικές επαφές δεν επιτρέπονται για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης και μετάδοσής του.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε στο δέρμα του πέους αλλά και όλης της περιοχής των γεννητικών οργάνων.