Ήπια θεραπεία για καρκίνο του προστάτη

Μία νέα επαναστατική θεραπεία χρησιμοποιείται πλέον για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο. Η νέα μέθοδος, η οποία ήδη εφαρμόζεται στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ συνδυαστικά με ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο παρασκευάζεται από θαλάσσιους μικροοργανισμούς.

Το σύστημα καταγράφει εξαιρετική επιτυχία στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων στον ανδρικό αδένα. Η πειραματική θεραπεία έχει ήδη εφαρμοστεί σε 413 άνδρες και όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Oncology, περισσότερο από το 50% των συμμετεχόντων στη μελέτη θεραπεύθηκαν από τον καρκίνο του προστάτη. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής καρκίνου, όπως η χειρουργική αφαίρεση του αδένα και η ακτινοθεραπεία, έχουν συχνά σοβαρές παρενέργειες που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του αρρώστου.

Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί ένα φάρμακο το οποίο παρασκευάζεται από βακτήρια που ζουν στο απόλυτο σκοτάδι των ωκεανών και που γίνονται τοξικά μόνο όταν εκτεθούν στο φως. Οταν ένα κόκκινο λέιζερ τεθεί σε λειτουργία, το παράδοξο φαρμακευτικό σκεύασμα πυροδοτείται καταστρέφοντας τον καρκινικό όγκο, ενώ ο υγιής προστάτης παραμένει αμετάβλητος.

Η πειραματική εφαρμογή της μεθόδου, που έγινε σε 47 νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ευρώπη, έδειξαν ότι η ασθένεια, στο 49 % των εθελοντών που συμμετείχαν, είχε τεθεί σε ολοκληρωτική ύφεση. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων που επακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι η αφαίρεση του αδένα ήταν απαραίτητη μόλις στο 6% των ασθενών, ενώ στην ομάδα που δεν υπεβλήθη στην πειραματική θεραπεία η ανάγκη αφαίρεσης αφορούσε το 30%.

Πηγή: Kathimerini