7 πράγματα που δείχνουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό

testosteroni

Η τεστοστερόνη είναι η σπουδαιότερη ανδρική ορμόνη και είναι απαραίτητη για τη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά και τη σεξουαλική λειτουργία ενός άνδρα. Υποδοχείς τεστοστερόνης βρίσκονται σε πολλά όργανα του σώματος οπότε με την έλλειψή της επηρεάζεται κατά πολύ η λειτουργία τους, αλλά και πλήθος άλλων συστημάτων του οργανισμού μας. Τα παρακάτω συμπτώματα θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε αν τα επίπεδα τεστοστερόνης του οργανισμού σας δεν είναι τα φυσιολογικά.

Μυϊκή αποδυνάμωση

Το μυϊκό μας σύστημα αναπτύσσεται με την βοήθεια πρωτεϊνών οι οποίες παράγονται από την τεστοστερόνη. Τα χαμηλά επίπεδά της έχουν σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του μυϊκού ιστού και βαθμιαία την καταστροφή του.

Συρρίκνωση του πέους

Με την ανεπαρκή παραγωγή τεστοστερόνης μαζί με το μυϊκό σύστημα, ατροφούν και οι ιστοί του πέους, με αποτέλεσμα την μείωση του μεγέθους του.

Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Η ανδρική λίμπιντο καθορίζεται από την τεστοστερόνη στους υποδοχείς του εγκεφάλου. Αν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα η ερωτική επιθυμία μειώνεται.

Κοιλιακό λίπος

Όταν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλά, έχουμε την ενεργοποίηση ενός ενζύμου το οποίο κατευθύνει τα λιπίδια του αίματος στα λιποκύτταρα της κοιλιάς. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνονται σε μέγεθος, οπότε και αυξάνεται ο όγκος που καταλαμβάνει η κοιλιά.

Αποδυνάμωση της μνήμης

Η τεστοστερόνη ενισχύει τη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν την μνήμη. Τα προβλήματα μνήμης αλλά και συγκέντρωσης αποτελούν κοινά συμπτώματα στους άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη.

Κακή ψυχολογία

Η τεστοστερόνη επιδρά στα σημεία του εγκεφάλου που καθορίζουν την καλή διάθεση του άνδρα. Συνεπώς η ανεπαρκής παραγωγή της οδηγεί σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Σκελετική αποδυνάμωση

Συμπτώματα όπως η ανδρική οστεοπόρωση αλλά και τα συχνά κατάγματα αποτελούν δείγμα χαμηλής τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή ευθύνεται για την οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα τη φθορά τους όταν προκύπτει έλλειψη.

Η τεστοστερόνη αποτελεί ορμόνη-κλειδί για τη σωστή λειτουργία του ανδρικού οργανισμού. Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στον οργανισμό ανιχνεύονται με αιματολογική εξέταση και ο γιατρός σας θα σας δώσει τις κατευθυντήριες για να τα αποκαταστήσετε.