Κάμψη πέους: Πότε θεωρείται φυσιολογική;

Το πέος δεν είναι πάντα ευθύ. Μία κλίση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της στύσης, θεωρείται φυσιολογική υπό προϋποθέσεις όμως.

Η στύση του πέους ως γνωστόν δημιουργείται όταν περνά περισσότερο αίμα από τις αρτηρίες του και τα αγγεία στο σηραγγώδες σώμα του διαστέλλονται. Τα σκέλη των σηραγγωδών σωμάτων του πέους είναι που καθορίζουν την ακριβή του κλίση. Η κλίση προς τα κάτω γίνεται όταν τα σκέλη είναι μικρά σε μήκος ενώ το πέος είναι αρκετά μεγάλο. Η κλίση προς τα πάνω συμβαίνει όταν τα σκέλη είναι μεγάλα σε μήκος ενώ το πέος μικρότερο. Η κλίση επίσης μπορεί να είναι και προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά και έχει να κάνει με την ανδρική ανατομία.

Όταν η κάμψη του πέους ξεπερνά τις 15 μοίρες και συνοδεύεται από πόνο, ξεφεύγει από το φυσιολογικό και περνά στο παθολογικό. Η κάμψη του πέους και ο πόνος κατά τη στύση είναι τα βασικότερα συμπτώματά της νόσου Peyronie (Περονι). Μία νόσος που συνήθως επηρεάζει τους άνδρες μετά τα 40 και εκδηλώνεται συνήθως μετά από τραυματισμό της περιοχής. Ουλώδης ιστός συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του πέους δημιουργώντας συμπαγείς πλάκες. Σε πολλούς ασθενείς η νόσος Peyronie ξεκινά ξαφνικά με μία φλεγμονώδη φάση η οποία συνοδεύεται από πόνο στη στύση. Η εξέλιξή της είναι ταχύτατη και περνά γρήγορα από φάσεις με αλλαγές στην τοποθεσία και το μέγεθος της πλάκας, όπως επίσης με αλλαγές στην κατεύθυνση και το βαθμό της κάμψης. Στην πλειοψηφία των ασθενών η νόσος Peyronie φτάνει στο τελικό της στάδιο μέσα σε 3 χρόνια και μόνο λίγοι βιώνουν υποτροπές μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν χωρίς θεραπεία, ωστόσο αν αυτό δεν συμβεί, ο ανδρολόγος σας έπειτα από τη διάγνωση θα σας καθοδηγήσει στο καλύτερο για εσάς θεραπευτικό σχήμα.