Η ούρηση είναι μια φυσική διεργασία του οργανισμού για την αποβολή άχρηστων ή και επιβλαβών ουσιών από τον οργανισμό. Η ουροδόχος κύστη αποθηκεύει αρκετή ποσότητα ούρων ώστε να μη χρειάζεται να επισκεπτόμαστε την τουαλέτα περισσότερο από οκτώ φορές μέσα στο 24ωρο. Όταν αυτό το όριο ξεπερνιέται, ενώ η ημερήσια κατανάλωση υγρών δεν έχει αλλάξει, τότε είναι πιθανό να πάσχουμε από συχνοουρία.
Η συχνοουρία αποτελεί συχνό προβληματισμό για τον ανδρικό πληθυσμό και σαν σύμπτωμα μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Λοίμωξη του ουροποιητικού, προβλήματα του προστάτη αδένα, διαβήτης αλλά και υπερβολικό άγχος, μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτές τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Όταν συνοδεύεται από πόνο και πυρετό, η λοίμωξη του ουροποιητικού είναι δεδομένη. Όταν στη συχνοουρία παρατηρείται μεγάλη ποσότητα ούρων (πολυουρία), αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει περίσσεια γλυκόζης και αυτό μας κατευθύνει στη διάγνωση του διαβήτη. Στην περίπτωση του προστάτη, παρατηρείται αύξηση του όγκου του (υπερπλασία), με αποτέλεσμα να πιέζεται η ουρήθρα και να προκαλείται τάση για ούρηση ακόμα και αν η κύστη έχει αποθηκευμένη μικρή ποσότητα ούρων.
Από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πιο συχνά στον άνδρα συναντάται η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα. Η πρώτη οφείλεται στην προσβολή της ουρήθρας από μικροοργανισμό. Η δεύτερη μπορεί να έχει δυο μορφές: Την οξεία, αλλά και την χρόνια προστατίτιδα. Η οξεία προστατίτιδα όπως και η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα οφείλονται σε προσβολή από βακτήριο, ενώ η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα δεν έχει σαφή αίτια. Το κοινό τους σημείο βρίσκεται στα συμπτώματα όπου η συχνοουρία και η δυσουρία είναι πρωταγωνιστές.
Όπως διαφαίνεται και από τα παραπάνω, η συχνοουρία αποτελεί ένα σύμπτωμα το οποίο ο άνδρας δεν πρέπει να αμελήσει. Η επίσκεψη στον ουρολόγο επιβάλλεται για τη διερεύνηση και την αξιολόγηση της κατάστασης. Καλή κλινική εξέταση αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις, είναι απαραίτητα για να προβεί ο γιατρός σας στην κατάλληλη, για εσάς, θεραπεία.