Ψυχολογική Υποστήριξη

Η σεξουαλικότητα ή αλλιώς η σεξουαλική υγεία, αποτελεί μια πολυδιάστατη πλευρά του ανθρώπου και περιλαμβάνει ακόμα και τα συναισθήματα των ανθρώπων, θετικά ή αρνητικά.

Η σεξουαλικότητα ή αλλιώς η σεξουαλική υγεία, αποτελεί μια πολυδιάστατη πλευρά του ανθρώπου και περιλαμβάνει ακόμα και τα συναισθήματα των ανθρώπων, θετικά ή αρνητικά. Η σεξουαλική υγεία έχει μια θετική χροιά: Οι περισσότεροι άνθρωποι δε βιώνουν τη σεξουαλικότητα, αρχικά εξαιτίας του φόβου κάποιου σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος ή καποιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Τη βιόνουν μέσω της αγάπης, της τρυφερότητας και της διέγερσης είτε στα όνειρά τους, είτε στην πραγματική τους ζωή.


Η σεξουαλικότητα πρώτα από όλα ασκεί μια θετική δύναμη στις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα στην ανδρική ψυχική λειτουργία. Ο άνδρας δίνει μεγάλη έμφαση στην καλή σεξουαλική λειτουργία του, καθώς πιστεύει ότι η σεξουαλική ζωή που βιώνει με τη σύντρόφό του έχει ουσιαστική αξία στη σχέση τους γι΄ αυτό και η εμφάνιση ενός προβλήματος, π.χ. στυτικής δυσλειτουργίας, μπορεί να απειλήσει τη ζωή με την ερωτική σύντροφο. Αλλά και ο άντρας που δε βρίσκεται σε σταθερή σχέση βιώνει εξίσου απειλητικά για την αυτοεκτίμησή του, την εμφάνιση ενός παρόμοιου προβλήματος. Ο κίνδυνος απορρύθμισης της ζωής του είναι μεγάλος, με καταθλιπτική εικόνα, αντικοινωνική συμπεριφορά,φοβίες, καχυποψία, συναισθηματικές διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του, τις επαγγελματικές δραστηριότητες και που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην κοινωνική απομόνωση ή σε πιο σοβαρή παθολογία.


Το τέλος της σεξουαλικής ζωής για έναν άντρα δεν οριοθετείται ηλικιακά. Ο άντρας διεκδικεί τη σεξουαλική υγεία του από την εφηβεία έως το τέλος της ζωής του και μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά τόσο με ψυχική συμμετοχή όσο και με σωματική ανταπόκριση. Ασφαλώς λόγω βιολογικών παραγόντων, κατά την πάροδο των χρόνων η συχνότητα και ο αριθμός των επαφών διαφοροποιούνται, αυτό όμως δε σημαίνει ότι αναστέλλεται η σεξουαλική δραστηριότητα ενός άντρα. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό αντρών εμφανίζει κάποιο επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας στη διάρκεια της ζωής του, επεισόδιο παροδικό το οποίο κυρίως πυροδοτείται από ψυχολογικά αίτια. Το άγχος, η κατάθλιψη, το στρες της αποτυχίας,οι ψυχοσωματικέςδιαταραχές, η επαγγελματική ανασφάλεια, είναι ορισμένοι παράγοντες που απορρυθμίζουν την υγιή σεξουαλική λειτουργία του άντρα.


Ο πρώτος άξονας που μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά όταν ένας άντρας αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, είναι οι ψυχολογικές θεραπείες. Εφαρμόζονται τόσο σε ατομική γνωσιακή εικόνα ρόλου, όσο και στη σχέση του ζευγαριού και απαιτούν χρόνο, πίστη και συνέπεια, όμως το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό και ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη θεραπευτική προσδοκία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο άνδρας να αναζητήσει βοήθεια και να αναζητήσει μια θεραπευτική ομάδα που θα αποτελείται από ανδρολόγο αλλά και ψυχολόγο, ώστε να έχει σφαιρική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, με συνέπεια τη βελτίωση ποιότητας ζωής του σε όλους τους τομείς!

Call Now ButtonΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ