Προβλήματα στύσης; Επισκεφθείτε τον ανδρολόγο

Η στυτική δυσλειτουργία για ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα. Διαβήτης, θυρεοειδής, υπνική άπνοια, χοληστερίνη και καρδιακά προβλήματα δημιουργούν προβλήματα στύσης.
Μέσα στα οργανικά αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας θεωρούνται και τα νευρολογικά προβλήματα καθώς και οι τραυματισμοί ή τυχόν επεμβάσεις στην επίμαχη περιοχή.

Ωστόσο για τους νέους άνδρες, η σεξουαλική δυσλειτουργία, σε πολύ υψηλό ποσοστό, έχει ψυχολογικά αίτια. Εμφανίζεται ξαφνικά και περιοδικά, ενώ μπορεί και να συνοδεύεται από πρόωρη εκσπερμάτιση.

Οποιοσδήποτε παράγοντας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ένας άνδρας βλέπει τον εαυτό του, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική του διάθεση και απόδοση. Όπως για παράδειγμα, αλλαγές στον επαγγελματικό τομέα που αφορούν άμεσα την οικονομική κατάσταση, είτε πρόκειται για αλλαγή θέσης, είτε για απόλυση, είτε ακόμα και για ολοκληρωτική αλλαγή επαγγελματικού περιβάλλοντος. Όμως και οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση, ακόμα και οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις κοινωνικές συναναστροφές, όπως για παράδειγμα ο γάμος του κολλητού, επηρεάζουν την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση του άνδρα, με άμεσο αντίκτυπο στην ερωτική του ζωή.

Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να γνωρίζουμε ότι η σχέση ανάμεσα στη στυτική δυσλειτουργία και τη ψυχολογία είναι αμφίδρομη. Οι ψυχολογικοί παράγοντες ευθύνονται για τη στυτική δυσλειτουργία και η στυτική δυσλειτουργία επιβαρύνει την ψυχολογία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μιας και αν ο άνδρας επιτύχει τη στύση, βιώνει το άγχος για το αν θα μπορέσει να τη διατηρήσει. Και αυτό συμβαίνει σε κάθε σεξουαλική επαφή, με αποτελέσματα να πληγώνεται η αυτοεκτίμησή του και να μειώνεται η απόδοσή του.

Η αναγνώριση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσει ο άνδρας να προχωρήσει. Η συζήτηση με τη σύντροφο αποδεικνύεται λυτρωτική, ενώ η επίσκεψη στον ανδρολόγο είναι επιβεβλημένη. Εκείνος είναι που θα κάνει τη διάγνωση και θα μπορέσει να διακρίνει την αιτιολογία του προβλήματος, έτσι ώστε να κατευθύνει τον ασθενή αναλόγως.