Στυτική δυσλειτουργία και καρδιακές παθήσεις – Πώς συνδέονται;

erectile dysfunction

Η δυσκολία στην επίτευξη ή και τη διατήρηση της στύσης αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς προβληματισμούς του ανδρικού φύλου σε παγκόσμια κλίμακα και σύμφωνα με μελέτες δεν είναι λίγες οι φορές που η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί τον προπομπό καρδιακών νοσημάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρακίνησε τους επιστήμονες να ερευνήσουν τη μεταξύ τους σχέση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά καθώς έδειξαν ότι οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιακό νόσημα, σε σύγκριση με αυτούς που έχουν φυσιολογική, αυθόρμητη στύση. Ο κίνδυνος αυτός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός για τους άνδρες που πάσχουν από διαταραχές στη στύση λιγότερο από επτά χρόνια, ενώ λιγότερες πιθανότητες παρουσίασαν οι άνδρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για περισσότερο χρονικό διάστημα. Οι πιθανότητες αυξάνονται για καπνιστές, διαβητικούς αλλά και άνδρες με σεξουαλική ανικανότητα, ενώ φαίνεται πως και η ηλικία παίζει το ρόλο της, επιβαρύνοντας τον οργανισμό μετά τα 55 έτη.

Πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας και καρδιακών νοσημάτων;

 Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να μην αποτελεί πάντα δείκτη υποκείμενου καρδιακού νοσήματος, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες οι άνδρες που έχουν διαταραχές στύσης χωρίς προφανή ψυχογενή αίτια, θα πρέπει να εξετάζονται για καρδιακά νοσήματα πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε θεραπεία. Από την άλλη, οι άνδρες που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, ακολουθώντας τη θεραπευτική τους αγωγή είναι πολύ πιθανό να βελτιώσουν τη στυτική τους λειτουργία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων ωστόσο, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία δεν είναι ασφαλή να χρησιμοποιηθούν αν ο ασθενής ακολουθεί ήδη φαρμακευτική αγωγή για τη στυτική δυσλειτουργία.

Οι καρδιακές παθήσεις και η στυτική δυσλειτουργία έχουν κοινό παρονομαστή την ανεπαρκή παροχή αίματος, είτε στην καρδιά, είτε στο πέος. Εκτός αυτού όμως μοιράζονται και τους ίδιους παράγοντες κινδύνου. Αυτοί είναι:

  • Διαβήτης
  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Υψηλή πίεση
  • Χοληστερίνη
  • Ηλικία
  • Παχυσαρκία
  • Χαμηλή τεστοστερόνη

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς και να λειτουργήσετε προληπτικά; Υιοθετείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με την κατάλληλη διατροφή και γυμναστική να έχουν πρωταρχικό λόγο στη ζωή σας. Αρχές και συνήθειες οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και καρδιακών νοσημάτων.

Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας την έκταση των καρδιακών παθήσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι το παραπάνω πρόβλημα απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό ανδρών. Για το λόγο αυτό σε κάθε διαταραχή, καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα για τα ενδεδειγμένα σχήματα θεραπείας.