Πρόωρη εκσπερμάτιση, υπάρχει λύση;

 1

Η εκσπερμάτιση αποτελεί την κορύφωση του ανδρικού ερεθισμού, κατά τη σεξουαλική πράξη και συμβαίνει κατά μέσο όρο 4-10 λεπτά έπειτα από τη διείσδυση. Πρόωρη καλείται η εκσπερμάτιση όταν συμβαίνει σε λιγότερο από 1 λεπτό από τη στιγμή της διείσδυσης και αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς προβληματισμούς στην εποχή μας, αφού ένας στους τρείς άνδρες το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

 

Πως θα καταλάβετε αν πάσχετε από πρόωρη εκσπερμάτιση;

Πολλοί άνδρες πιστεύουν πως έχουν τα συμπτώματα της πρόωρης εκσπερμάτισης, επειδή αρκετές φορές φτάνουν στην κορύφωση, πιο σύντομα από όσο θα ήθελαν. Aυτό όμως δεν είναι αρκετό για να ανησυχήσει κανείς!
Λόγος ανησυχίας συντρέχει όταν ισχύουν τα παρακάτω

  • Ο χρόνος από τη διείσδυση μέχρι την εκσπερμάτιση είναι 1 λεπτό ή και λιγότερο
  • Υπάρχει αδυναμία ελέγχου καθυστέρησης της εκσπερμάτισης
  • Αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή λόγω απογοήτευσης και άγχους απόδοσης

 

Υπάρχει θεραπεία;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται θέμα-ταμπού στις μέρες μας, με αποτέλεσμα οι άνδρες να μη θέλουν να μιλούν για αυτό. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι δεν έχουν σκεφτεί καν το ενδεχόμενο να το συζητήσουν με τον αρμόδιο επιστήμονα. Σε κάθε περίπτωση ο εξειδικευμένος ουρολόγος-ανδρολόγος είναι εκείνος που θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει το σχήμα της θεραπείας, αναλόγως του αιτίου που την προκαλεί.

Τι την προκαλεί;

Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι τόσο ψυχολογικά (κατάθλιψη, πρόωρες σεξουαλικές εμπειρίες κλπ.) όσο και βιολογικά (ορμονικές διαταραχές, φλεγμονή του προστάτη κα.) και οι τύποι της είναι δύο:

  1. Η πρωτοπαθής ή χρόνια, κατά την οποία ο άνδρας βιώνει το πρόβλημα από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή
  2. Η δευτεροπαθήςή επίκτητη, η οποία εμφανίζεται σταδιακά, χωρίς να προϋπάρχουν λόγοι

Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος του θεράποντα ιατρού, δεν είναι απλά να παρατείνει την εκσπερμάτιση, αλλά να βοηθήσει τον άντρα να ανακτήσει τον έλεγχο της. Τότε έχουμε πραγματική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης και τα αποτελέσματα είναι να ανέβει η αυτοπεποίθηση, να επανέλθει η συναισθηματική εγγύτητα και βέβαια η σεξουαλική ικανοποίηση και των δύο συντρόφων.