Πέος και υγεία: Πώς διακυβεύεται ο ανδρισμός σας

και υγεία1

Η υγεία του πέους σας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής υγείας του άνδρα και είναι αναμενόμενο όταν προκύπτει ένα πρόβλημα στην περιοχή, να δημιουργείται επιπλέον άγχος και η αυτοπεποίθηση να καταρρακώνεται.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη υγεία του πέους δεν περιορίζονται στην στυτική ή την αναπαραγωγική λειτουργία. Περιλαμβάνουν επιπλοκές στη λειτουργία της εκσπερμάτισης αλλά και της ούρησης, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φλεγμονές, μείωση στην ερωτική διάθεση, πριαπισμό, νόσο Περονί, αλλά και καρκίνο.

Παρακάτω θα δούμε παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του πέους, αλλά και τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν στον ανδρολόγο, αμέσως μόλις γίνουν αντιληπτά.

Παράγοντες

  • Καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη, όλα αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, το έλκος αλλά και τον καρκίνο του προστάτη μπορεί να έχουν σαν παρενέργεια την στυτική δυσλειτουργία.
  • Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων αλλά και στυτική δυσλειτουργία.
  • Οι καταχρήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ κλπ.) και η παχυσαρκία, ευθύνονται σε πολλές περιπτώσεις για την εμφάνιση σεξουαλικής δυσλειτουργίας και χαμηλής λίμπιντο.
  • Η διαταραχή της ορμονικής ισορροπίας και κυρίως τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας και τα σκευάσματα που χορηγούνται για αυτές, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας αλλά και εντείνουν το άγχος απόδοσης του άνδρα.
  • Νευρολογικές ασθένειες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού και της πλάτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια, επηρεάζουν τη μεταφορά των μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το πέος με άμεση συνέπεια τη στυτική δυσλειτουργία.
  • Η ηλικία επηρεάζει τις σεξουαλικές λειτουργίες όχι μόνο μέσω της αναμενόμενης μείωσης της ευαισθησίας του πέους που έχει σαν επακόλουθο τη μείωση της έντασης των οργασμών και της δύναμης της εκσπερμάτισης, αλλά και την πτώση στα επίπεδα της τεστοστερόνης.
  • Το σεξ χωρίς προστασία αλλά και το σεξ με διαφορετικούς συντρόφους, αφήνει τον άνδρα εκτεθειμένο στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις συνέπειες τους.

και υγεία2

Υπάρχουν κάποια σημεία-κλειδιά τα οποία είναι ενδεικτικά ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλαγές στον τρόπο εκσπερμάτισης, αιμορραγία ή κάψιμο κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση, απότομη αλλαγή στη σεξουαλική επιθυμία, εξανθήματα ή βλάβες στα γεννητικά όργανα είναι τα πρώτα δείγματα.

Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πέος σας ή και τις λειτουργίες του, η πρώτη σας κίνηση είναι να επισκεφθείτε τον ανδρολόγο σας. Η κλινική εξέταση και οι διαγνωστικές εξετάσεις θα σας δώσουν σαφή εικόνα για την υγεία του και ο ανδρολόγος θα σας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπεία.