Νευρογενής Στυτική Δυσλειτουργία

neuro stutikh

Ως νευρογενής ονομάζεται η στυτική δυσλειτουργία που έχει νευρική αιτιολογία και αντιπροσωπεύει το 10-20% των περιπτώσεων. Οι παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ,) επηρεάζουν πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και μέσα σε αυτές και η αντανακλαστική λειτουργία της στύσης.

Κάκωση σπονδυλικής στήλης

Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο 80% των ανδρών με κάκωση σπονδυλικής στήλης. Ψυχογενής ή αντανακλαστική, η μορφή της ποικίλει ανάλογα το επίπεδο, την έκταση και το χρόνο της βλάβης.

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι άνδρες που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε ποσοστό από 17 έως 48%, εμφανίζουν μειωμένη ερωτική επιθυμία, στύση αλλά και εκσπερμάτιση. Οι ακριβείς επιδράσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου στις λειτουργίες της στύσης επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες καθώς η αναπηρία, αλλά και οι ψυχολογικές και συναισθηματικές συνθήκες αποτελούν βασικούς παράγοντες στυτικής δυσλειτουργίας.

Επιληψία

Παράγοντες νευρολογικοί, ενδοκρινολογικοί αλλά και ψυχοκοινωνικοί, οδηγούν στην στυτική δυσλειτουργία τους άνδρες που πάσχουν από επιληψία. Το ποσοστό εμφάνισής της στους πάσχοντες είναι από 3 έως και 58%.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Το 70% των ανδρών που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, εμφανίζουν αδυναμία στην επίτευξη ή τη διατήρηση της στύσης. Οι παράγοντες πέρα από τη νευρολογική βλάβη, έχουν να κάνουν και με τη φαρμακευτική αγωγή για την πάθηση, αλλά και με την ψυχολογία του άνδρα που πάσχει.

Νόσος του Πάρκινσον

50 με 69% των ανδρών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία. Η ασθένεια που σταδιακά προκαλεί εκφυλισμό των νεύρων, έχει επακόλουθα όχι μόνο στη στύση αλλά και στην εκσπερμάτιση.

Ατροφία πολλαπλών συστημάτων- MSA

Σαν πρώιμο σημάδι της ατροφίας πολλαπλών συστημάτων εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία στο 40% των ανδρών. Η περιορισμένη κινητικότητα, το ψυχοκοινωνικό στρες και η μειωμένη αυτοπεποίθηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αιτιολογία της.

Δισχιδής ράχη

Οι αναπτυξιακές διαταραχές που δημιουργεί αυτή η πάθηση έχουν σαν επακόλουθο την στυτική δυσλειτουργία σε ποσοστό 75% των πασχόντων.