Κορονοϊός και σεξ

koronoios_1

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου η προσωπικές επαφές έχουν περιοριστεί κατά το δυνατό, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται για το πώς επηρεάζει ο κορονοϊός (Covid-19) τη σεξουαλική μας ζωή! Ερώτημα που αφορά την επαφή τόσο όσο νοσούμε, όσο και τι ισχύει για την εξάπλωσή του μέσα από αυτή.

Η μέχρι τώρα γνώση μας είναι πως η μετάδοσή του ιού γίνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων από βήχα ή φτέρνισμα. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής όμως δεν γίνεται ανταλλαγή σωματικών υγρών; Αυτό δεν συνεπάγεται την μετάδοση του ιού; Στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του κορονοϊού παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των κυήσεων την ίδια περίοδο με την εξάπλωση του. Αυτό προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες με αποτέλεσμα να προβούν σε έρευνες για το αν η σεξουαλική επαφή ήταν η πρώτη πηγή μετάδοσης του ιού.

Οι ειδικοί λένε πως ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα μέσω της σεξουαλικής επαφής οπότε και είναι σώφρον αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε συμπτώματα, να αποφύγετε την ερωτική συνεύρεση. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η ερωτική επιθυμία αλλά και η ενέργεια μειώνονται όταν ο οργανισμός νοσεί, αλλά ακόμα και αν τα συμπτώματα σας είναι ήπια θα πρέπει να περιμένετε να υποχωρήσουν εντελώς πριν προχωρήσετε σε ερωτικές περιπτύξεις.

Όλα αυτά στην περίπτωση που παρουσιάζετε συμπτώματα. Ωστόσο είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η μετάδοση του κορονοϊού γίνεται και από άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό και δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα ακόμα, όποτε υπάρχει περίπτωση να «κολλήσετε» και από τη σεξουαλική επαφή με ένα φαινομενικά υγιές άτομο.

Μία άλλη παράμετρος είναι η ψυχολογική ανάταση και η συντροφικότητα που μεταδίδει η σεξουαλική επαφή. Πράγματα αναγκαία για να περάσει όλο αυτό που ζούμε πιο ανώδυνα. Δεδομένου όμως ότι η χειραψία, αλλά και κάθε είδους σωματική επαφή ευθύνονται για τη μετάδοση του κορονοϊού, η ερωτική επαφή η οποία είναι η κατεξοχήν πιο στενή επαφή, μπορεί να μεταδώσει τον ιό και καλό θα είναι να αποφεύγεται.

koronoios_2