Θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με τη μέθοδο των κρουστικών κυμάτων

prostatitida

Ο προστάτης αδένας είναι το ανδρικό αναπαραγωγικό όργανο που παράγει συγκεκριμένα συστατικά του σπέρματος και τα απελευθερώνει μέσα από την ουρήθρα. Οποιοδήποτε πρόβλημα στον προστάτη έχει επακόλουθα στην εξαγωγή ούρων αλλά και σπέρματος, δημιουργώντας πολλά προβλήματα υγείας. Μία από τις πιο κοινές παθήσεις του προστάτη είναι η χρόνια προστατίτιδα, γνωστή και ως χρόνιο πυελικό άλγος.

Η χρόνια προστατίτιδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος κυρίως στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και αυτό γιατί η λειτουργία του προστάτη αδένα φθίνει με την ηλικία. Τα αίτιά της δεν είναι σαφή. Μπορεί να συμβαίνει λόγω κάποιου ιού ή βακτηρίου, στρες, νευρολογικών προβλημάτων και πολλών άλλων παραγόντων. Σαν συμπτώματα καταγράφονται η δυσκολία στην ούρηση αλλά και η συχνοουρία, ο πόνος στο περίνεο και γενικότερα στην πυελική περιοχή και η στυτική δυσλειτουργία.

Οι συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, α-αναστολείς, αναλγητικά αλλά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Ωστόσο από τη στιγμή που τα αίτια δεν είναι σαφή και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην προστατίτιδα, η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενώ πολύ συχνά ο ασθενής υποτροπιάζει με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας της ζωής του.

Έπειτα από μία σειρά ερευνών αλλά και πειραμάτων, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν την αποτελεσματικότητα της χρήσης των κρουστικών κυμάτων χαμηλής συχνότητας στη θεραπεία της προστατίτιδας. Μέσα από αυτές τις έρευνες όχι μόνο φανερώθηκε η αποτελεσματικότητα στη μείωση της φλεγμονής και στην ανάπλαση των ιστών, αλλά και ο μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό επιτυγχάνεται.

Τα κρουστικά κύματα αποδεδειγμένα προάγουν την αγγειογένεση και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, επιτυγχάνοντας ανάπλαση του ιστού και παράλληλα μείωση της φλεγμονής. Εφαρμόζονται απευθείας στην πάσχουσα περιοχή και έχουν σαν αποτέλεσμα την άμεση ανακούφιση από τον πόνο και την σταδιακή αποσυμφόρηση. Αποτελεί μη επεμβατική μέθοδο, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες, ενώ τα αποτελέσματά της είναι άμεσα και με διάρκεια.

Τα προηγούμενα χρόνια η χρόνια προστατίτιδα ήταν μία πάθηση εξαιρετικά δύσκολη στην αντιμετώπιση της. Όμως τα κρουστικά κύματα αποδεδειγμένα πλέον ανακουφίζουν από τα συμπτώματα, στοχεύοντας απευθείας στη ρίζα του προβλήματος.