Η μειωμένη γονιμότητα είναι και ανδρική υπόθεση; Πώς πυροδοτείται;

gonimothta

Πολύ λίγα ζευγάρια πετυχαίνουν σύλληψη αμέσως μόλις ξεκινήσουν τις προσπάθειες για παιδί. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν είναι γόνιμα. Υπογόνιμο θεωρείται ένα ζευγάρι όταν για ένα χρόνο έχει επαφές χωρίς προφυλάξεις και δεν έχει τεκνοποιήσει.

Για πολλά χρόνια η υπογονιμότητα στο ζευγάρι φαινόταν να είναι γένους θηλυκού. Ύστερα από έρευνες, αυτό ανατράπηκε δίνοντας και στον άνδρα μερίδιο ευθύνης και μάλιστα σε ποσοστό 50%, με την υγεία του σπέρματος να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Πώς όμως διαταράσσεται η υγεία του σπέρματος;

Ορμονικές διαταραχές

Είτε πρόκειται για κάποια εκ γενετής διαταραχή είτε για επίκτητη, οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν τη Νο 1 αιτία για την ανδρική υπογονιμότητα.

Ορχικές διαταραχές

Το σπέρμα διαταράσσεται από παθήσεις των όρχεων που και αυτές μπορεί να είναι εκ γενετής, όπως η κρυψορχία, ή επίκτητες όπως προκύπτει συνήθως έπειτα από κάποιο τραυματισμό ή λήψη φαρμάκων. Η κιρσοκήλη είναι επίσης μία πάθηση η οποία συναντάται στο 20% των ανδρών και είναι η αιτία για το 40% της ανδρικής υπογονιμότητας.

Λειτουργικές διαταραχές σπέρματος

Η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι πολύ σημαντικά για τη λειτουργία του σπέρματος και οποιαδήποτε διαταραχή τους μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του έλκους στο στομάχι, η κορτιζόνη, τα αναβολικά αλλά και οι καταχρήσεις ( κάπνισμα, αλκοόλ) επηρεάζουν τη λειτουργία του σπέρματος μειώνοντας καθοριστικά την ταχύτητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Τέλος, μέσα στα αίτια της υπογονιμότητας είναι το υπερβολικό άγχος, η κακή διατροφή, αλλά κι οι διαταραχές στη λειτουργία της στύσης και τις εκσπερμάτισης (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη ή αδύνατη εκσπερμάτιση).
Αν προσπαθείτε να κάνετε παιδί, επισκεφθείτε τον ανδρολόγο σας. Αφού διενεργήσει τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και έχει πλήρη εικόνα, θα σας προτείνει το καταλληλότερο σχήμα θεραπείας για να πετύχετε το στόχο σας.