Η έλλειψη πρωινής στύσης αποτελεί πρώιμο σημάδι στυτικής δυσλειτουργίας; Πότε να δείτε ανδρολόγο;

prwini stisi

Η νυχτερινή διόγκωση του πέους (nocturnal penile tumescence) γνωστή και ως πρωινή στύση είναι ένα εξαιρετικά συχνό φαινόμενο στη ζωή του άνδρα κάθε ηλικίας. Συμβαίνει αυθόρμητα τουλάχιστον τρεις με πέντε φορές κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και αποτελεί σημάδι καλής υγείας. Συμβαίνει τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα αλλά είναι κοινό γνώρισμα και στο ζωικό βασίλειο, κυρίως στα θηλαστικά.

Και ενώ η στύση είθισται να οφείλεται σε κάποιο σεξουαλικό ερέθισμα, η πρωινή στύση συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου και συγκεκριμένα στη REM φάση (Rapid Eye Movement) κατά την οποία βλέπουμε τα όνειρα. Είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων διεργασιών του νευρικού, αλλά και του ορμονικού συστήματος και ενώ στη στύση οι διεργασίες ξεκινούν από τον εγκέφαλο, η νυχτερινή διόγκωση του πέους μπορεί να προκληθεί ως αντανακλαστικό. Ο λόγος που συμβαίνει παραμένει άγνωστος, ωστόσο υποστηρίζεται ότι συμβάλει στην ενίσχυση του αγγειακού συστήματος που αφορά το πέος.

Κατά τη διάρκεια της REM φάσης του ύπνου τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα είναι υψηλότερα και αυτό είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση της στύσης. Όσο ο άνδρας μεγαλώνει, τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται και αυτό συμπίπτει με τη μείωση στη συχνότητα εμφάνισης της πρωινής στύσης. Κάτι που μας δείχνει ότι η συχνότητα και ο βαθμός της πρωινής στύσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ηλικία του άνδρα.

Η απώλεια των πρωινών στύσεων αποτελεί ένδειξη υποκείμενων προβλημάτων υγείας όπως υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, παθήσεις που έχουν σαν άμεσο επακόλουθο την μειωμένη κυκλοφορία του αίματος. Μία από τις πλέον σημαντικές επιπλοκές της μειωμένης αυτής κυκλοφορίας για τον άνδρα, είναι στο πέος όπου δεν υπάρχει επαρκής τροφοδοσία αίματος με άμεσο αποτέλεσμα την δυσκολία στην επίτευξη ή και στη διατήρηση της στύσης.

Οι πρωινές στύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της καλής στυτικής λειτουργίας. Η έλλειψή τους μπορεί να κρύβει σημαντικά προβλήματα στην υγεία του άνδρα και χρειάζεται ενδελεχή ιατρικό έλεγχο.

Για κάθε αλλαγή που παρατηρείτε, επισκεφθείτε άμεσα τον ανδρολόγο σας. Εκείνος θα δώσει απάντηση στους προβληματισμούς σας και θα σας καθοδηγήσει στις απαραίτητες ενέργειες.