Άγχος επίδοσης και στυτική δυσλειτουργία

agxos epidosis

Η σεξουαλική επαφή είναι μια απολαυστική εμπειρία!Τι γίνεται όμως όταν το μόνο που σκέφτεστε είναι η απόδοσή σας; Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορείτε να το αποβάλλετε.

Τα αίτια του άγχους επίδοσης

Το σεξ δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα. Όταν η σκέψη σας είναι γεμάτη προβληματισμούς, προφανώς δεν είσαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε και το να αποδώσετε γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Κάποιοι από τους προβληματισμούς που μπορούν να οδηγήσουν στο λεγόμενο άγχος επίδοσης είναι οι παρακάτω:

  • Φόβος ότι δεν θα μπορέσετε να ικανοποιήσετε το σύντροφό σας
  • Ανασφάλεια για το σώμα σας
  • Προβλήματα στη σχέση σας
  • Ανησυχία ότι το «μέγεθός» σας δεν είναι αρκετό
  • Άγχος για πρόωρη ή καθόλου εκσπερμάτιση

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, απελευθερώνουν τις λεγόμενες ορμόνες του στρες στον οργανισμό.

Συμπτώματα

Η συνεχής ανησυχία δεν θα σας αφήσει να ικανοποιήσετε το σύντροφό σας όσο σεξουαλικά θελκτικός και αν είναι για σας. Ένα από τα επακόλουθα των ορμονών του στρες είναι να στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο συνεπάγεται λιγότερο αίμα στο πέος και βέβαια δυσκολία επίτευξης ικανοποιητικής στύσης. Ακόμα και οι άνδρες που δεν αντιμετώπιζαν ποτέ στυτική δυσλειτουργία, όταν καταλαμβάνονται από το άγχος επίδοσης δυσκολεύονται να έρθουν σε στύση. Το άγχος μπορεί να σας αποπροσανατολίσει τόσο, που ακόμα και αν υπάρχει διέγερση η επίτευξη της κορύφωσης καθίσταται αδύνατη.

Όλα αυτά οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο όπου αυτός που το βιώνει αποφεύγει τις πιο προσωπικές στιγμές, αλλά και οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε σεξουαλική επαφή.

Πως να το ξεπεράσετε

Επισκεφθείτε έναν γιατρό, κάποιον που θα νιώθετε άνετα να συζητήσετε μαζί του για την ερωτική σας ζωή. Ο γιατρός μετά από εξέταση θα μπορέσει να σας δώσει μία σαφή απάντηση για το αν αυτό που σας συμβαίνει είναι απόρροια κάποιας πάθησης ή φαρμακευτικής αγωγής ή αν έχει καθαρά ψυχολογική βάση.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει τη στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά προβλήματα με φυσικά αίτια. Αν δεν ευθύνεται κάποια πάθηση για το πρόβλημά σας τότε ο γιατρός σας θα σας κατευθύνει να κάνετε τα παρακάτω:

Μιλήστε με έναν ψυχολόγο

Κανονίστε ένα ραντεβού με έναν ψυχολόγο με εμπειρία στα σεξουαλικά προβλήματα. Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει πρώτα να κατανοήσετε τα θέματα που σας προκαλούν το άγχος, έπειτα να τα μειώσετε και τέλος να τα αποβάλλετε. Για παράδειγμα, αν ανησυχείτε για την πρόωρη εκσπερμάτιση, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε τον έλεγχο.

Ανοιχτείτε στον σύντροφό σας

Το να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τον σύντροφό σας θα βοηθήσει να απαλυνθεί το πρόβλημα. Όταν προσπαθείτε να βρείτε μια λύση μαζί, αναπόφευκτα θα έρθετε πιο κοντά και θα βελτιώσετε την σεξουαλική σας σχέση.

Δοκιμάστε νέες μεθόδους

Μάθετε πως να έρθετε κοντά χωρίς διείσδυση. Ικανοποιήστε τον σύντροφό σας με εναλλακτικούς τρόπους πέραν του κλασικού, ώστε να αποφύγετε την πίεση της απόδοσης. Το να μειωθεί το άγχος για αυτή θα σας κάνει καλύτερους στο εγγύς μέλλον!

Γυμναστείτε

Η γυμναστική όχι μόνο βοηθά να νιώσετε καλά με το σώμα σας, αλλά βελτιώνει και τις αντοχές σας στο κρεβάτι.

Τέλος, χαλαρώστε!

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας για την εμφάνιση ή τις ικανότητές σας στο κρεβάτι. Αναζητείστε βοήθεια για την αντιμετώπιση του άγχους επίδοσης και απολαύστε τη σεξουαλική σας ζωή.