Τι είναι η Ονυχομυκητίαση

Τα νύχια είναι ο καθρέπτης της υγείας του οργανισμού. Οι μύκητες νυχιών είναι μία λοίμωξη που συχνά προσβάλλει τα νύχια χεριών και ποδιών και οφείλεται σε μικροοργανισμούς που ανήκουν στην κατηγορία των μυκήτων (δερματόφυτα και βλαστομύκητες). Οι μύκητες νυχιών μπορεί να προσβάλλουν όλα τα μέρη του νυχιού, όπως τη μήτρα, την κοίτη, καθώς και το ίδιο το νύχι και οδηγούν σε αλλοιώσεις όπως η πάχυνση του όνυχα, η σκλήρυνση, η δυσχρωμία και η ονυχόλυση (αποκόλληση του όνυχα από το δέρμα). Οι άνδρες προσβάλλονται συχνότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Μύκητες νυχών ποδιών

Οι μύκητες νυχιών ποδιών είναι η συχνότερη μορφή ονυχομυκητίασης. Η συγκεκριμένη ονυχομυκητίαση οφείλεται συνήθως στην υγρασία που‘παγιδεύεται’ σε θερμό περιβάλλον, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών, γι’αυτό και είναι συνηθέστερη στα πόδια αντί για τα χέρια. Επιπλέον, η χρήση πισίνας με γυμνά πόδια και η χρήση κοινών πετσετών ή σαγιονάρων διευκολύνει την ανάπτυξη μυκήτων στα πόδια. Οι μύκητες νυχιών ποδιών μπορεί να είναι πρωτοπαθείς, δηλαδή να προσβάλλουν εξαρχής το νύχι και μόνο, ή να είναι δευτεροπαθείς. Στη δεύτερη περίπτωση, οι μύκητες νυχιών ποδιών έχουν προέλθει από εξάπλωση μυκητίασης ποδιών ή μυκητίασης δέρματος που περιβάλλει το νύχι.

Διάγνωση

Σε πρώτο στάδιο, οι μύκητες αλλάζουν το χρώμα του νυχιού σε κιτρινωπό και αυξάνουν το πάχος του. Στη συνέχεια μπορούν να οδηγήσουν σε λευκωπό, καφεοειδές, πρασινωπό και μαύρο χρώμα. Οι μύκητες νυχιών ποδιών οδηγούν σε παραμόρφωση και δυστροφία του νυχιού με τελικό αποτέλεσμα την αποκόλληση και απόπτωση του νυχιού. Η διάγνωση των μυκήτων νυχιών μπορεί να δίνει με άμεση μικροσκόπηση ξεσμάτων νυχιών και με καλλιέργεια νυχιού. Το δείγμα λαμβάνεται από το νύχι που πάσχει αφού αυτό πρώτα καθαριστεί. Λαμβάνονται ξέσματα νυχιού, τα οποία υποβάλλονται σε μικροσκόπηση, αλλά και σε καλλιέργεια σε ειδικά υλικά.

Αντιμετώπιση

Η καταπολέμηση μυκήτων νυχιών βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σωστή διάγνωση και συνδέεται άμεσα με τη σημασία της σωστής υγιεινής των ποδιών και των χεριών.

 1. Συχνό πλύσιμο χεριών και ποδιών
 2. Χρήση δερμάτινων παπουτσιών και βαμβακερών καλτσών
 3. Καλό στέγνωμα της περιοχής
 4. Αποφυγή επαφής της πάσχουσας περιοχής με άμμο και κοινόχρηστους χώρους χωρίς υποδήματα
 5. Χρήση αντιμυκητιασικής πούδρας

Θεραπεία

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης θα πρέπει να διεξάγεται από ειδικό και έμπειρο δερματολόγο, αφού εκείνος είναι και ο πλέον κατάλληλος για τη σωστή διάγνωση και επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας. Οι θεραπείες μπορούν να είναι οι παρακάτω:

 • Θεραπεία με γενικά μέτρα:
  Διατήρηση στεγνών χεριών και ποδιών, όχι υπερβολικό πλύσιμο, χρήση ατομικών πετσετών, όχι γυμνά πόδια σε πισίνες και άμμο.
 • Θεραπεία με τοπικά σκευάσματα:
  Η τοπική θεραπεία είναι ιδανική για ήπιες και αρχικές μορφές μυκητιάσεων και για ασθενείς που έχουν αντένδειξη στην χρήση φαρμάκων από το στόμα. Η τοπική θεραπεία μυκήτων νυχιών θα πρέπει να γίνεται πάνω στο νύχι και το γύρω δέρμα. Ο ασθενής που υποβάλλεται σ’αυτή τη θεραπεία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συνεπής, καθώς η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.
 • Θεραπεία με φάρμακα από το στόμα:
  Οι βασικές κατηγορίες φαρμάκων θεραπείας μυκήτων νυχιών είναι η κετοκοναζόλη, ιτρακοναζόλη και φλουκοναζόλη. Ανεπιθύμητες ενέργειες θεραπείας μυκήτων νυχιών με φάρμακα είναι η αύξηση των ηπατικών ενζύμων στο αίμα, καθώς τα σκευάσματα αυτά μεταβολίζονται στο συκώτι. Επειδή η θεραπεία διαρκεί αρκετούς μήνες, απαιτούνται συχνές εξετάσεις αίματος προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών.
 • Θεραπεία με Laser:
  Η θεραπεία μυκήτων νυχιών με laser είναι η πιο σύγχρονη θεραπεία, καθώς αποστειρώνεται ο μύκητας με φυσικό τρόπο. Το φως του λέιζερ είναι μυκητοκτόνο και εκριζώνει τους μύκητες χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων. Πρόκειται για μία γρήγορη, εύκολη, ανώδυνη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία ονυχομυκητίασης.
  Για την θεραπεία ονυχομυκητίασης με laser χρησιμοποιείται ND-Yag laser που είναι και το μόνο εγκεκριμένο για την θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Απαιτούνται 4-7 συνεδρίες για την πλήρη θεραπεία η οποία πιστοποιείται με την καλλιέργεια που λαμβάνουμε πριν την έναρξη και μετά το πέρας της θεραπείας.

  Η laser θεραπεία κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες, όπως:
  • Δεν προκαλεί παρενέργειες, αφού δρα τοπικά στα νύχια χωρίς να επηρεάζει τον υπόλοιπο οργανισμό
  • Είναι γρήγορη αφού απαιτούνται από τον ασθενή 10 λεπτά από το χρόνο του μία φορά τον μήνα
  • Είναι αποτελεσματική και δραστική αφού το φως του λέιζερ έχει μυκητοκτόνο
  • Δρα και προληπτικά στην εξάπλωση της ονυχομυκητίασης αφού σε κάθε συνεδρία εφαρμόζεται το laser σε όλα τα νύχια των ποδιών ή χεριών και όχι μόνο στα πάσχοντα.
MenClinic
Εξειδικευμένη κλινική, με ιατρικό εξοπλίσμο τελευταίας τεχνολογίας, που καλύπτει τις ανάγκες του συγχρόνου άντρα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 • Λ. Μεσογείων 170, 1ος Όροφος, Χολαργός
 • 210 6533 586

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 • Δευτέρα 10:00 - 21:00
 • Τρίτη 10:00 - 21:00
 • Τετάρτη 10:00 - 21:00
 • Πέμπτη 10:00 - 21:00
 • Παρασκευή 10:00 - 21:00
 • Σάββατο Κλειστά
 • Κυριακή Κλειστά

Θέλετε να έχετε μια όμορφη εμπειρία πλοήγησης στην ιστοσελίδα μας; Πολιτική Απορρήτου